Hamid
مدیريت كل سایت
عضو شده در: 31 اردیبهشت 1384
امتياز: 47855
|
عنوان: ابتکارات من |
|
|
سلام؛
ممنون از gtm عزیز بابت ایجاد این انجمن. از ما هم خواستند کمی دربارهی ابتکارات خودمان صحبت کنیم که اطاعت امر میکنیم.
اول یه توضیح بدم:
معتقدم مبتکر کسی است که ابتدا هر چه دارد و هر چه میداند را بررسی میکند و نسبت به آنها کاری انجام میدهد که دیگران در همان شرایط از انجام آنها عاجزند و یا اینکه به ذهنشان نرسیده که آن ابتکار را پیادهسازی کنند.
یک مبتکر، هیچ وقت رؤیایی نمیاندیشد!
اکثر جوانان، این روزها خود را مبتکر میدانند و حال آنکه منتظر زمانی هستند تا موقعیتی پیش آید تا ابتکارات خود را پیادهسازی کنند. به نمونههایی از تفکرات رؤیایی توجه کنید:
- من اگر رئیس جمهور شوم، آموزش و پرورش را فلان طور میکنم! پس من عجب مبتکری هستم!
- من فکر میکنم بهتر است فیلم یوسف پیامبر فلان جور ساخته شود. خوب، ایدهی شما در چه شرایطی پیادهسازی میشود؟ در شرایطی که من بشوم کارگردان فیلم!
- من یک ابتکار عالی دارم: یک فروشگاه آنلاین مثل ebay برای ایران ایجاد کنیم! شرایط ایجاد چنین فروشگاهی در ایران چیست؟ بانکهای ما به شبکه بانکی دنبا متصل باشد!!
- من یک ایده جالب دارم: بیایید یک سایت راهاندازی کنیم که واسطه بین شرکتهای شهرهای صنعتی دنیا باشد! مثلاً هر شرکتی در هر نقطه از دنیا، هر مواد اولیهای خواست، بیاید در سایت ما شرکت مورد نظرش را بیابد، با آن قرارداد ببندد و ... . شرایط؟ خیلی چیزها!!
اینها تعداد بسیار ناچیزی از ابتکاراتی بود که نتیجهای جر شکست نخواهد داشت! اصلاً اسمش ابتکار نیست! باور نمیکنید که من حتی تا لحظه شکست ایدههایی مثل دو ایده آخر در بالا در گروهی که این ایدهها به ذهنشان رسیده، بودهام.
همانطور که گفتم، یک مبتکر، شرایط را میسنجد و با توجه به شرایط، ایدهای را که نسبت به آن شرایط، خارق عادت است، پیاده سازی میکند.
پس، اینکه جوانان زیادی را میبینیم که ایدههای زیادی در ذهن دارند، اما در عمل کار خاصی انجام نمیدهند، به خاطر همین تفکرات رؤیایی است. بله، همه انسانها ذهنشان پر است از ایدههای جالب، اما همه انسانها مبتکر نیستند...
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
خوب، در مورد شخص خودم، تا به حال نخواستهام ابتکاری داشته باشم! یعنی با نیت ابتکار، کاری انجام ندادهام. همیشه خواستهام کاری کنم. همین! حالا در این بین، بعضی از کارهایی که کردهام را میشود اسمش را «ابتکار» گذاشت.
نخواستهام کاری کنم که در توانم نیست، اما اگر کاری در توانم بوده است، حتماً تلاش میکنم که انجام دهم.
برخی از کارهایی که انجام دادهام و شاید در ایران کسی هنوز انجام نداده است:
1- پروژه تستا
خوب، این پروژه از نگاه خودم و خیلیها بیش از حد تصورمان موفق بود.
یک سیستم برگزاری آزمون چهارگزینهای که کار همه اساتید با هر نوع رشته و زبان را راه میاندازد.
در این پروژه نکاتی را به عنوان ایده میشود ثبت کرد که در دنیا مشکلگشای بسیاری از طراحان سیستمهاست!
برخی از آنها مخفی است و شاید حالا حالاها کشف نشود.
مثلاً شاید تستا تنها سیستمی در دنیا باشد که ایده «تعریف یک ترجمه جدید» را به خوبی پیاده سازی کرده است. شما اگر الان اراده کنید که یک سیستم خارجی تحت وب را به زبان فارسی ترجمه کنید، حتماً در مورد «راست به چپ» بودن یا «چپ به راست» بودن زبان به مشکل بر میخورید! حتی قویترین سیستمها، فقط امکان ترجمه به شما میدهند، اما شما بعد از ترجمه، باید خودتان طراحی وب حرفهای بلد باشید تا بتوانید سیستم را راست به چپ کنید!!
اما در تستا، ما اینطور در نظر گرفتیم که کاربر هنگام انتخاب یک زبان، تعیین کند که این زبان، راست به چپ است یا چپ به راست. سیستم با توجه به انتخاب کاربر، تمام اطلاعات را طبق انتخاب کاربر میچیند. که باور نمیکنید این ایده اگر در تمام سیستمهای دنیا به ثبت برسد و همه هنگام طراحی، آن را در نظر بگیرند، چقدر طراحان راحت میشوند.
مثلاً به سیستم فروشگاه دفت کنید:
http://aftab.cc/shop
درست است که این سیستم به راحتی امکان ترجمه به فارسی میدهد، اما همانطور که میبینید، باید بنشینید تک تک بخشها را از راست به چپ کنید! که من خیلیها را فرصت نکردهام و خیلیها هم اگر این اتفاق در موردشان بیفتد، شمایل سیستم به هم میریزد.
اما در تستا، شما هنگام انتخاب زبان جدید، به سادگی، نوع چینش آن را نیز تعیین میکنید.
- اینکه سیستم تحت وب باشد، یک ابتکار بود که هرگز نمونهی آن را تا این لحظه ندیدهام.
- اینکه از تقلب در آزمون به روشهای مختلف جلوگیری شود، چندین ابتکار در دل خود داشت.
و خلاصه، شخصاً فکر میکنم تمام بخشهای تستا اگر مورد بررسی قرار گیرد، میتواند ابتکار به حساب آید.
موفقیتهای تستا:
- تا کنون تستا از طریق سایتهای مختلف، بیش از ده هزار بار دانلود شده است.
- طبق آمار تماسهای تلفنی و ایمیلی بیش از 1000 مؤسسه، دانشگاه، زبانسرا، آموزش و پرورش، مدرسه، سازمان نظامی، ادارات و ... برای برگزاری آزمونهای خود از تستا استفاده میکنند. (انصافاً اگر مؤسسهای از آن استفاده نکند از دستش رفته!! )
- بیش از صد مؤسسه تقاضای سفارشی کردن تستا را برای مؤسسه آنها در قبال دریافت هزینه داشتهاند. (هر چند تستا در نگاه اول رایگان و بیفایده است، اما اگر من میخواستم از آن پول در بیاورم، به راحتی میتوانستم...)
- تستا توسط دوستان ایرانی در کشورهایی مثل: کانادا، آلمان، سوئد و ... مورد استفاده قرار گرفته و معرفی شده است.
- چندین نفر از همین دوستان با من صحبت کردهاند که اگر ممکن است بخشهایی به تستا اضافه کنند تا آنها ایدههایشان را برای ایرانیهای مقیم آن کشورها پیاده سازی کنند...
- اعلام خبر انتشار تستا در اخبار 20:30
- ما خودمان را بنیانگذار کلمه OTMS در ویکیپدیا (که البته از شانس بد ما به دلایلی، هنوز نتوانستهایم آن را ثبت کنیم) و در بین سیستمهای دنیا میدانیم. OTMS مخفف Online Test Management System به معنی «سیستم برگزاری آزمون آنلاین» است.
- و خلاصه، چه از نظر شخصی و چه از نظر ملی تستا برای ما یک موفقیت عالی بود.
همین نام «تستا» از نگاه خیلیها زیباترین و مبتکرانهترین نام برای چنین پروژههایی است.
البته تستا کمبودهایی نیز دارد که باید در نسخههای بعدی در نظر گرفته شود. که امیدوارم بعد از برگشتن از دوره آموزشی سربازی، مشغول طراحی نسخه دوم تستا به صورت حرفهایتر شوم.
به یک پروژه دیگر هم اشاره کنم و فعلاً کافی است:
2- سایت YouRL.ir
http://yourl.ir
یو.آر.ال سایتی است برای کوتاه سازی آدرسهای طولانی اینترنتی.
در این رده، سایتهای بسیار زیادی وجود دارند، پس ایده اصلی، یک ابتکار یا ایده نو نیست.
اما چه شد که با وجود آنها، بنده این ایده را پیاده سازی کردم؟
اکثر سایتهایی که موجود است، مثل tinyurl.ir و شاید سی سایت دیگر، تقریباً هیج کدام، امکان شمارش تعداد بازدید از آدرس کوتاه شده را ندارند. شاید چند تا داشته باشند، که آنها امکانات دیگر سایت YouRL را ندارند.
YouRL علاوه بر شمارش تعداد کلیکها، امکان جالبی برای وبمسترها دارد: امکان نمایش تعداد بازدید از آدرس کوتاه شده، در هر بخشی از وبلاگ یا وبسایتشان.
این برای یک وبمستر بسیار مهم است که بداند یک لینک چه تعداد بازدید دارد...
در YouRL شما علاوه برای ایجاد آدرس کوتاه، میتوانید با وارد کردن مشخصه آدرس، تعداد کلیک (و به زودی، محل کلیک) روی لینکتان را پیگیری کنید.
البته YouRL را هم مثل تستا بیشتر جهت کار شخصی خودم ایجاد کردم و تمایل چندانی به تبلیغات برای آن ندارم.
قصدم این بود که اگر خواستم سر کلاسهایم به دانشجوها بگویم بروید فلان مقاله را در اینترنت بخوانید، چون سر کلاس نمیدانم آدرس مقاله چیست، میتوانم بگویم مثلاً از امشب به بعد، به این آدرس بروید:
http://yourl.ir/farsi1
و مقالهای که دربارهی تایپ صحیح نوشتهام را بخوانید. وقتی آمدم خانه، این آدرس را در YouRL تنظیم میکنم... یعنی همیشه همه آدرسهای اینترنتی دنیا در ذهن من و همراه من میماند.
اینکه خیلی تبلیغ نمیکنم، به خاطر این است که آدرسها پر نشوند.
یعنی کاربرها نیایند مشخصههایی که میشود بعد از آدرس youRL وارد کردن را انتخاب کنند و من بعداً نتوانم از آنها استفاده کنم.
البته شاید به زودی کمی دریارهاش تبلیغ کردم...
اما ایدهی جذاب دیگری به زودی در مورد آن خواهم داشت. به زودی به هر کاربر، امکان تعریف یک آدرس مربوط به خود میدهم. یعنی مثلا، همیشه آدرس YouRL من اینطور خواهد بود:
http://yourl.ir/hamid
و بعد از این آدرس، آدرسهایی که میسازم قرار میگیرند... اینطوری، هیچ کاربری نگران پر شدن مشخصهها نخواهد بود
در مورد پروژهها و ابتکارات دیگر، در پستهای بعدی صحبت خواهم کرد.
مثلاً در مورد فروشگاه سایت، گفتنیها بسیار است
هدف اصلیام از راهاندازی فروشگاه، بررسی تجارت الکترونیک در ایران بود که طی این مدت به نتایج جالبی دست یافتهام. شاید برایتان جالب باشد که بدانید، کاربران ایرانی معمولاً در چه روزی بیشتر خرید میکنند. در چه روزی مبلغ را واریز میکنند. اعلام شماره تلفن در بالای فروشگاه چه مزایا و چه معایبی دارد. کاربران ایرانی هزینه برایشان مهم است یا زود و دیر رسیدن. کاربران ایرانی آیا به فروشگاهی که سیستم «تحویل در مقابل بها» را پشتیبانی نکند، اعتماد میکنند؟
کاربرای این فروشگاه، معمولاً تا چه مرحلهای از ثبت نام پیش میروند و بعد، اعتمادشان از بین میرود.
جملهبندیهایی مثل: «ما ضمانت میکنیم که اطلاعات شما محرمانه نزد ما باقی بماند» چه تأثیری در جلب اعتماد کاربر دارند؟ باشند بهتر است یا نباشند؟
به هر حال، هنوز فرصت نیاز دارم تا بررسیهایم را تکمیل کنم، یک سررسید کنار دستم است و تمام رفتار کاربران را در آن نوشتهام. به زودی در یک PDF بررسیهایم از تجارت الکترونیک در ایران را منتشر خواهم کرد (إن شاء الله).
ممنون. إن شاء الله این تاپیک را ادامه خواهم داد... |
|